Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića

U petak 24. lipnja 2022. godine, proslavljen je u Subotici jedan od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji — Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića.

Spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, proslavlja se kao jedan od četiri praznika hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. Ove je godine taj dan proslavljen u petak 24. lipnja svečanom akademijom u velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici. Akademiju je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće, a na njoj su uručena priznanja i nagrade najboljim učenicima i prosvjetnim djelatnicima koji su dio obrazovnog sustava na hrvatskom jeziku koji ove godine obilježava svoju 20. obljetnicu.

Neposredno prije svečane akademije, položeni su i vijenci na spomenik biskupu Ivanu Antunoviću koji se nalazi pokraj subotičke katedrale. Vijence su položili: ministar znanosti i obrazovanja u Vladi Republike Hrvatske Radovan Fuks, predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU „Hrvatska riječ“ te Katoličkog društva „Ivan Antunović“. Među nazočnima su bili državna tajnica u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Olena Papuga, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, dekan veleučilišta „Lavroslav Ružička“ u Vukovaru Željko Sudarić i drugi.

Ovime je obilježena 207. obljetnica rođenja biskupa Ivana Antunovića (Kunbaja 19. 06. 1815. — Kalača 13. 01. 1888.).

© 2022 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit