Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica

„Božićnjaci” — monografija o izložbama

Iz tiska je izašla knjiga o prvih 25 godina izložbe božićnjaka koju Katoličko društvo „Ivan Antunović” organizira od 1997. godine.

Naslovnica knjige

Uoči 26. izložbe božićnjaka, koja je otvorena 9. prosinca 2022. godine u vestibulu Gradske kuće u Subotici, iz tiska je izašla monografija o prvih 25 godina ove izložbe. Knjigu je priredila Jelena Piuković, pročelnica Etnološkog odjela „Blaško Rajić” pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović” te aktualna i dugogodišnja glavna organizatorica izložbe božićnjaka u Subotici. Ova je knjiga koncipirana tako da za svaku pojedinu godinu donosi kratki opis izložbe, s izvorom odakle su podaci uzeti. Nakon toga nabrojeni su sudionici izložbe i sve je popraćeno s nekoliko fotografija. I tako za svaku godinu.

Osim toga, u knjizi je opisano i putovanje božićnjaka po svijetu. Gdje god je prikazan naš božićnjak, izazivao bi veliki interes i bio unikatan i primijećen eksponat. Svi su bili zadivljeni njegovom teološkom i etnološkom vrijednošću. Spomenimo, bio je božićnjak prikazan u Muzeju kruha u Ulmu u Njemačkoj, u Etnografskom muzeju u Zagrebu, na izložbi 100 jaslica u Rimu, u svoje vrijeme bio je uručen predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović.

S izradom i značenjem božićnjaka čitatelje upoznaju mons. Stjepan Beretić, etnologinja Bojana Poljaković Popović te istraživač narodnih običaja bunjevačkih Hrvata Alojzije Stantić.

Monografija sadrži 88 stranica. Tiskana je u boji. Tehnički i dizajnerski ju je uredila Ivana Piuković a izdalo Katoličko društvo „Ivan Antunović” iz Subotice. Tiskana je u 300 primjeraka.

Tisak knjige pomogli su Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu, propise i nacionalne manjine — nacionalne zajednice te Grad Subotica a najvećim dijelom je tiskana iz vlastitih sredstava Katoličkog Društva „Ivan Antunović”.

© 2023 Katoličko društvo „Ivan Antunović” Subotica Web design & development Tacit